W ramach szybkiego obiadu lub kolacja, wyskoczyła papryka z nadzieniem.
Składniki
- papryka , ja miałam 2 sztuki dla 2 osób ( w zależności od ilości osób)
- mielone mięso ok 20 dag
- cebula
- batat , jedna sztuka
- pekińska kapusta- kilka liści drobno pokrojone
- starty ser
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy batat, idzie to bardzo szybko. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę. dodajemy mięso i kapustę, i przez chwilę smażymy.
Batat(pokrojony na drobno, zresztą rozpada się sam) i mięso z kapustą, i cebulą mieszamy . Dodajemy sól i pieprz. Nadziewamy połówki papryki, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Z termostatem ok 30 minut w 185 stopni. Można dłużej, zależy , jak kto lubi . Jedni wolą paprykę miękką, inni bardziej twardą.
Danie bardzo syte. Zjadłam połowę papryki, drugiej już nie dałam rady :)
Danie przygotowane w ramach akcji - Błyskawiczne Piątki :)
Świetny pomysł na wykorzystanie batata :)
OdpowiedzUsuńW zasadzie sama nigdy nie wiedziałam co z tym batatem robić , a pewnie możliwości jest wiele, tylko ich nie znam :)
UsuńMyślę - faszerowana papryka, wszyscy to znają. I tu się mylilam. Pokazałaś takie nadzienie, że się zdziwiłam i muszę osobiście wypróbować jak to smakuje :-)
OdpowiedzUsuńU nas smakowało, a myślę, że można samemu dodać do tego farszu,jeszcze coś co się lubi :)
UsuńBardzo lubię wszystko co faszerowane ;) z batatem chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmusze w koncu sprobowac batata
OdpowiedzUsuńnie lubię smaku papryki, ale myślę, że w innym warzywie mogłabym to zastosować :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie dodatek batatów do nadzienia. Na pewno wypróbuję taka opcję, bo zdjęcia wróżą pyszności :)
OdpowiedzUsuńPapryka prezentuje się niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuń:*