Składniki;
- 1,5 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- ok 3 łyki kakao
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Można dodać bakalie, cukier waniliowy lub olejek.
Do formy potrzebne będą - tłuszcz i bułka tarta.
Masło, cukier,kakao i wodę gotować 5 minut w garnuszku.
Przestudzić.Następnie dodać do garnuszka żółtka, olejek zapachowy i wódkę.
Dobrze wymieszać i potem odlać pół szklanki na polewę.
Do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dobrze łyżką. Na koniec dodać ubitą z białek pianę.
Piec w180 stopni ok 40-50 minut z termoobiegiem.
Ostudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy migdałami.
Ciasto smaczne, łatwe i szybko się robi :)
Dzisiaj błyskawiczny piątek i z tej okazji właśnie taki łatwy placek .
Grupa
Zapraszamy
Długo już nie jadłam murzynka ...:)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
UsuńUwielbiam smak tego ciasta, smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńU nas mama też często robiła, no i jeszcze z dzieciństwem kojarzy mi się wuzetka :)
Usuńnie pamiętam już kiedy piekłam murzynka, a to takie proste i pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńczasami tak jest :)
UsuńKocham murzynka, jest to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja uwielbiam murzynka :)
OdpowiedzUsuńjadłam wczoraj podobne;D z wiśniami:) omom
OdpowiedzUsuńjak ja dawno murzynka nie jadłam
OdpowiedzUsuńzrobie ale bez wodki:)
OdpowiedzUsuńKiedyś też tak zrobiłam bo zapomniałam, wyszło normalnie i też było dobre :)
UsuńJuż bardzo dawno nie robiłam murzynka, muszę kiedyś upiec :)
OdpowiedzUsuń