Akcja "Błyskawiczne piątki" trwa, zatem dzisiaj zupa meksykańska. Prosta, łatwa i szybka do zrobienia. No i smaczna.
Podsmażamy na patelni 2 drobno pokrojone cebulki i 0,5 kg mielonego mięsa.
Solimy i mieszamy aż się przesmaży.
W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę - czerwona, żółta i zielona albo pomarańczowa.
Kroimy też ok 6 konserwowych ogórków.
U mnie papryki tylko 2 kolorki bo innych w sklepie nie było.
Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą mięsko z cebulką, paprykę, ogórek, puszkę kukurydzy i czerwoną, i białą fasolę.
Dodajemy kostkę rosołową.
Gotujemy ok 20 minut. sól i ostra papryka do smaku
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok 3 minutki.
Jako, że nie przepadam za kostką rosołową, zagotowałam w wodzie 4 skrzydełka , tak żeby były w miarę miękkie. Dopiero wtedy dodałam całą resztę
Kto ma ochotę uczestniczyć w akcji - "
Błyskawiczne piątki" - zapraszam do współudziału na Facebook :)
mądra kobiety z Ciebie, że nie przepadasz za kostkami rosołowymi :*
OdpowiedzUsuńTak jakoś nie lubię, zbyt żółte to takie i smak niefajny :)
UsuńO jej ależ bym chciała spróbować :D
OdpowiedzUsuńno mogłoby mi to smakować :D
OdpowiedzUsuńPrzefajna zupka! No i prościzna w przygotowaniu - to lubię :D Tak tylko w Błyskawiczne Piątki ;)
OdpowiedzUsuńZrobię mężowi, jak tylko się ochłodzi :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, ekspresowa zupka.
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-) już ją lubię :-)
OdpowiedzUsuń