piątek, czerwca 24, 2016

Zupa meksykańska


Akcja "Błyskawiczne piątki" trwa, zatem dzisiaj zupa meksykańska. Prosta, łatwa i szybka do zrobienia. No i smaczna.



Podsmażamy na patelni 2 drobno pokrojone cebulki i 0,5 kg mielonego mięsa.


Solimy i mieszamy aż się przesmaży.

W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę - czerwona, żółta i zielona albo pomarańczowa.
Kroimy też ok 6 konserwowych ogórków.

U mnie papryki tylko 2 kolorki bo innych w sklepie nie było.


Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą mięsko z cebulką, paprykę, ogórek, puszkę kukurydzy i czerwoną, i białą fasolę.
Dodajemy kostkę rosołową.
Gotujemy ok 20 minut. sól i ostra papryka do smaku

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok 3 minutki.

Jako, że nie przepadam za kostką rosołową, zagotowałam w wodzie 4 skrzydełka , tak żeby były w miarę miękkie. Dopiero wtedy dodałam całą resztę


Kto ma ochotę uczestniczyć w akcji - "Błyskawiczne piątki" - zapraszam do współudziału na Facebook :)


8 komentarzy:

  1. mądra kobiety z Ciebie, że nie przepadasz za kostkami rosołowymi :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś nie lubię, zbyt żółte to takie i smak niefajny :)

      Usuń
  2. O jej ależ bym chciała spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. no mogłoby mi to smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przefajna zupka! No i prościzna w przygotowaniu - to lubię :D Tak tylko w Błyskawiczne Piątki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię mężowi, jak tylko się ochłodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie pyszności :-) już ją lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Za odwiedziny serdecznie dziękuję :) Każda wizyta i komentarz, sprawia mi wielką przyjemność. :) W miarę możliwości staram się odwiedzać wszystkich czytelników , tych , których znam i tych, którzy odwiedzają mnie po raz pierwszy. :)
Dziękuję i zapraszam ponownie :)

Copyright © 2014 Szysia , Blogger