piątek, sierpnia 19, 2016

Zapiekana biała kiełbasa


Błyskawiczny piątek i błyskawiczne danie.
Białą kiełbasę zalewamy szklanką piwa( może być więcej, zależy, jakie duże naczynie) i 1/2 szkl. wody, w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy wedle uznania. Sól, pieprz. Nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy pod koniec pieczenia. W razie potrzeby, gdyby wyparowało, dolewamy piwa.
Pieczemy do zrumienienia i miękkości. Ok 30 - 50 minut. Termoobieg.
W zależności, jaką mamy kiełbasę. Grubą czy cienką. No i od piekarnika. Po prostu sprawdzamy i czuwamy. Ja zawsze sprawdzam widelcem.
Gdyby z góry zbyt mocno się rumieniło, można na jakiś czas przykryć aluminiową folią albo szklaną przykrywką.
Dobrze, gdy na stole możemy postawić na podgrzewaczu.

                                                                             KLIK

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie smaki, jest pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, lubię swojskie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie zapieczona kiełbaska :) Pełna aromatu piwa musi być wprost boska! :D

    OdpowiedzUsuń

Za odwiedziny serdecznie dziękuję :) Każda wizyta i komentarz, sprawia mi wielką przyjemność. :) W miarę możliwości staram się odwiedzać wszystkich czytelników , tych , których znam i tych, którzy odwiedzają mnie po raz pierwszy. :)
Dziękuję i zapraszam ponownie :)

Copyright © 2014 Szysia , Blogger