W sobotę przeglądałam sobie stare przepisy i trafiłam na babkę, którą ostatni raz piekłam kilka ładnych lat temu.
Mało składników, szybka do zrobienia i bardzo dobra bo delikatna.
Składniki;
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. i 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 całych jaj
- 2,5 łyżeczki pdp (proszku do pieczenia)
- dowolny olejek, ja miałam cytrynowy
Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek, na koniec olej
Piec w 180 stopni ok godziny. ( najlepiej sprawdzać patyczkiem, musi być suchy) Termoobieg mam zepsuty. Piekłam przy włączonym - góra i dół
Na górę rozrobić cukier puder - dodałam jeszcze sok z cytryny.
Wszyscy u nas preferują mokre ciasta. Bite śmietany, budynie, i inne przeróżne mazidła. Mimo to babka została zjedzona w ciągu jednego dnia.
Swietny i szybki przepis.
Pada dzisiaj u nas, i trochę zimno nawet. A ja nie wiem jakim cudem, przeziębiłam się.
Cieszę się, że to tylko katar ale i tak mnie to męczy.
Czekam na mecz, piwo chłodzi się już w lodówce, mąż w domu, obejrzymy razem.
Dziwnie mi trochę bo w zasadzie nie lubię męczy, czyżby mnie wciągnęło? Może.
W każdym razie , będę trzymać kciuki za naszych chłopaków.
Ale piękniutka, pulchniutka, smaczniutka ;) wspaniała ;)
OdpowiedzUsuńO tak, piękna wyszła , chociaż bałam się trochę, jak wyjdzie pieczenie bo mam nową formę , bez wolnego środka :)
UsuńTak, potwierdzam, ta babka zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosła :)
I taka łatwa w wykonaniu :) Aż żal, że stary przepis gdzieś mi się schował pod stertą innych przepisów, robiłabym częściej :)
UsuńMmm pyszności :D Poproszę kawałeczek :]
OdpowiedzUsuńMożna się częstować, a jakże :)
UsuńOj dawno nie jadłam babki :-) pyszniutka ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też wlaśnie dawno nie robiłam i nie jadłam.
UsuńMarzenko, wiesz, że Twoje komentarze zawsze wskakują podwójnie :)
o mniam! uwielbiam.. ale nie mogę o tej porze na to patrzeć :(
OdpowiedzUsuńA co tam, życie przeleci nam wszystkim, jak pstryknięcie palcem. Zatem każda pora dobra :)
Usuń