Dzisiaj troszeczkę odmienny post niż zwykle. Uczestniczę po raz pierwszy w wyzwaniu i przyznam, że niemały kłopot miałam, gdy przeczytałam temat. Piwo czasami się wypije ale żeby jaką potrawę zrobić, gdzie występuje jako składnik. No cóż, udało się znaleźć przepis w domu rodzinnym .
Naleśniki , gdzie ciasto jest na bazie piwa a nadzienie w sumie można samemu zrobić takie, jak się lubi. Z mięskiem, ze szpinakiem czy jakiekolwiek inne.
Blogi uczestniczące w w Październikowym Wyzwaniu Blogerek
"Piwne Inspiracje"
Ciasto na naleśniki
Puszka piwa (0,5)
Około 10 czubatych łyżek mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
Wszystko łączymy i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na jakieś 30-40 minut, potem smażymy naleśniki. Ja w tym czasie zrobiłam farsz do naleśników.
Dostałam z tej porcji 8 sztuk placuszków.
Farsz
10-12 dosyć dużych pieczarek
2 zwyczajne kiełbasy
1 jajko
ok 2 łyżki tłuszczu(masło, margaryna)
1 łyżka mąki
ok pół szklanki śmietany 18%
Ze 2 plastry boczku wędzonego
cebula
sól i pieprz do smaku
kilka listków suszonych grzybów
W sumie , farsz można modyfikować dowolnie, co kto lubi :)
Pieczarki drobno kroimy
Kiełbasę tak samo, staramy się drobno pokroić
Razem z cebulką i drobno pokrojonym boczkiem, suszonymi grzybkami i całą resztą, wrzucamy na patelnię i obsmażamy na maśle czy margarynie. Można też na oleju. Gdy wyparuje woda z grzybów, obsypujemy mąką i podsmażamy na złocisto.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy śmietanę.
Przez jakiś czas dusimy pod przykryciem.
Trzeba potem ostudzić farsz, potem wymieszać z surowym jajkiem
Nakładamy porcje farszu na naleśniki i formujemy zgrabne paczuszki. Obtaczamy potem w bułce tartej i smażymy da patelni z obu stron, tak by ładnie zrumienić
Naleśniki są bardzo dobre. Ciasto kruche i chrupiące. Do tego jest to syte danie.
Wyśmienicie smakuje gdy popijamy zimnym piwkiem :)
Tak więc koniecznie trzeba zakupić więcej piwa :)
Smacznego !
Podsumowanie
Dreszka
o matko jakie pysznosci!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że chociaż naleśniki lubię na słodko, te akurat wyjątkowo mi smakowały :)
Usuńwygląda mega smacznie, chyba skusze się, choć piwo nie za bardzo lubię ;))))))
OdpowiedzUsuńdziękuję że dołączyłaś do akcji :)
Nie czuje się piwa w smaku :))
UsuńNo naleśniczki wyszły pysznie! i tak ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMiałaś dobry pomysł :)
A jaka skórka chrupiąca była :)
UsuńSuper przepis! Dobre danie na męskie spotkanie:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, słone i aromatyczne i do piwa w sam raz :)
UsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki :))
UsuńMniam !!!! jak zaczęłam czytać ze piwo i naleśniki to se myślę "zwariowała" zamiast wypić wylała :P, ale jesteś rozgrzeszona :)
OdpowiedzUsuńNo przecież kupiłam 2 piwka, jedno zostało do wypicia :)))
Usuńbardzo dobre rozwiązanie z tymi naleśnikami wytrawnymi :) też lubię takie nadzienia :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że o takich piwnych naleśnikach to ja jeszcze nie słyszałam! muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSama dopiero w domu rodzinnym dowiedziałam się, że takie naleśniki można zrobić :))
Usuńmniaaam.. ale cudownie wygląda! och :D
OdpowiedzUsuńwow jak przepysznie wygląda,muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPróbujcie dziewczyny, naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuń