wtorek, października 14, 2014

Naleśniki z ciasta piwnego - Październikowe wyzwanie "Piwne inspiracje "

Dzisiaj troszeczkę odmienny post niż zwykle.  Uczestniczę po raz pierwszy w wyzwaniu i przyznam, że niemały kłopot miałam, gdy przeczytałam temat.  Piwo czasami się wypije ale żeby jaką potrawę  zrobić, gdzie występuje jako składnik. No cóż, udało się znaleźć przepis w domu rodzinnym .
Naleśniki , gdzie ciasto jest na bazie piwa a nadzienie w sumie można samemu zrobić takie, jak się lubi. Z mięskiem, ze szpinakiem czy jakiekolwiek inne.



Blogi uczestniczące w w Październikowym Wyzwaniu Blogerek
"Piwne Inspiracje" 

Ciasto na naleśniki
Puszka piwa (0,5)
Około 10 czubatych łyżek mąki
2 jajka
1 łyżka oleju  

Wszystko łączymy i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na jakieś 30-40 minut, potem smażymy naleśniki. Ja w tym czasie zrobiłam farsz do naleśników.

Dostałam z tej porcji 8 sztuk placuszków.

Farsz
10-12 dosyć dużych pieczarek
2 zwyczajne kiełbasy
1 jajko
ok 2 łyżki tłuszczu(masło, margaryna)
1 łyżka mąki
ok pół szklanki śmietany 18%
Ze 2 plastry boczku wędzonego
 cebula
sól i pieprz do smaku
kilka listków suszonych grzybów
W sumie , farsz można modyfikować dowolnie, co kto lubi :)
Pieczarki drobno kroimy



Kiełbasę tak samo, staramy się drobno pokroić

Razem z cebulką i drobno pokrojonym boczkiem, suszonymi grzybkami i całą resztą, wrzucamy na patelnię i obsmażamy na maśle czy margarynie. Można też na oleju. Gdy wyparuje woda z grzybów, obsypujemy mąką i podsmażamy na złocisto.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy śmietanę.
Przez jakiś czas dusimy pod przykryciem.
Trzeba potem  ostudzić farsz, potem wymieszać z surowym jajkiem

Nakładamy porcje farszu na naleśniki i formujemy zgrabne  paczuszki. Obtaczamy potem w bułce tartej i smażymy da patelni z obu stron, tak by ładnie zrumienić


Naleśniki są  bardzo dobre. Ciasto kruche i chrupiące. Do tego jest to syte danie.
Wyśmienicie smakuje gdy popijamy zimnym piwkiem :)
Tak więc koniecznie trzeba zakupić więcej piwa :)

Smacznego !

Podsumowanie


Dreszka





18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Przyznam, że chociaż naleśniki lubię na słodko, te akurat wyjątkowo mi smakowały :)

      Usuń
  2. wygląda mega smacznie, chyba skusze się, choć piwo nie za bardzo lubię ;))))))
    dziękuję że dołączyłaś do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No naleśniczki wyszły pysznie! i tak ślicznie wyglądają :)
    Miałaś dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Dobre danie na męskie spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, słone i aromatyczne i do piwa w sam raz :)

      Usuń
  5. Mniam !!!! jak zaczęłam czytać ze piwo i naleśniki to se myślę "zwariowała" zamiast wypić wylała :P, ale jesteś rozgrzeszona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież kupiłam 2 piwka, jedno zostało do wypicia :)))

      Usuń
  6. bardzo dobre rozwiązanie z tymi naleśnikami wytrawnymi :) też lubię takie nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze, że o takich piwnych naleśnikach to ja jeszcze nie słyszałam! muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama dopiero w domu rodzinnym dowiedziałam się, że takie naleśniki można zrobić :))

      Usuń
  8. mniaaam.. ale cudownie wygląda! och :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wow jak przepysznie wygląda,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbujcie dziewczyny, naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Za odwiedziny serdecznie dziękuję :) Każda wizyta i komentarz, sprawia mi wielką przyjemność. :) W miarę możliwości staram się odwiedzać wszystkich czytelników , tych , których znam i tych, którzy odwiedzają mnie po raz pierwszy. :)
Dziękuję i zapraszam ponownie :)

Copyright © 2014 Szysia , Blogger