-Opakowanie mleka w proszku. Zwykłe
-3/4 kostki masła
-0,5 szklanki wody
-2 szklanki cukru
Zagotować w garnuszku.
W międzyczasie wysypujemy do miski mleko w proszku i 5-6 łyżek kakao.
Wymieszać i zalać to gorącą masą.
Dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa konsystencji plasteliny
Wyłożyć na blachę albo inne prostokątne naczynia. Wygładzić. Blachę smarujemy cieniutko tłuszczem.
Po kilku godzinach można kroić i kwadraty czy prostokąty.
500 g. mleka w proszku
Wszyscy u nas bardzo je lubią. W zasadzie robimy raz do roku, na święta i nie ma siły, żeby nie sięgnąć po kruchą , słodką krówkę .
Oj robimy, robimy. U nas jeszcze musowo na Nowy Rok :D
OdpowiedzUsuńFakt, szybko znikają, do Nowego roku nie poleżą :))
Usuńjakie słodziaki ;)))) dosłownie ;)))
OdpowiedzUsuńRomek stwierdził, że dla niego za mało słodkie :))
UsuńPowiem szczerze jestem zachwycona prostota wykonania ,tych krówek.Wyglądają oblędnie i zapewne też i tak smakują .Biorę ten przepis i dzięki piękne za niego.......zachwyciła mnie nieskomplikowaa prostota przepisu ,oraz wygląd tych słodkich cudeńek.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakują bardzo dobrze :))
UsuńJaka duża blacha wychodzi?
OdpowiedzUsuńU nas w domu nazywało się to czekolada kryzysową z czasów PRL
OdpowiedzUsuń